2018. nov 07.

13 ok, amiért érdemes együtt aludnia a babával

írta: mAmazone
13 ok, amiért érdemes együtt aludnia a babával

Az egyik legmegosztóbb téma, amikor szülők leszünk: Egy ágyban a babával vagy külön?

Rengeteg szakmai cikk szól arról, hogy miért jó, ha a babát magunk közé/mellé vesszük és rengeteg pozitív történetet hallunk arról, hogy mennyire jól döntöttek, akik az éjszakát is szorosan együtt töltik. Aztán megannyi orvosi cikket is találunk, hogy miért nem javasolt egy ágyban aludni a babával, és azok a szülők, akik a különalvást pártolják, oly sok érvet sorakoztatnak az mellett, hogy így teljes az éjszakájuk. 

Nem lehet és szerintem nem is kell ebben a témában igazat adni senkinek. Pont az a lényeg, hogy mindenki komfortosan érezze magát és ami jó a szülőnek, az jó a babának is.

Inkább a saját tapasztalataimról szeretnék írni, hogy szerintem miért jó, ha a baba velünk, mellettünk alszik és nem is feltétlen köztünk.

1., Nem kell kikelni az ágyból és átvánszorogni a sötétben a másik szobába, ha felkel, felsír.

2., Nem gond ha elalszol szoptatás közben. Nappal is nagy az esély, hogy leragad a szemünk, amíg a pici megtömi a pocakját, hát akkor még éjjel. Az ágyban fekve viszont nyugodtan alhatunk, amíg ő cuppog.

3., Hamarabb tudsz reagálni a kéréseire, ha közvetlen melletted van, ezáltal nő a bizalom.

4., Kevesebb fog sírni, vagy nem is sír, mert amint megszólal vagy csak megmozdul magad mellé tudod venni.

5., Szinte fel sem ébred. Sokszor érzem, hogy csak azért kel fel, amikor kiságyban alszik, mert keres. Amint belépek a szobába már fekszik vissza, ilyenkor elég egy kis simogatás is, de amikor mellettem alszik, akkor csak felnéz és már alszik is tovább.

6., Hajnalban könnyebb visszaaltatni, így reggel tovább tud aludni. Több alvás, könnyebb éjszakák, kipihent anya, kiegyensúlyozott nappalok.

7., Pszichológusok szerint az együttalvás erősíti a kötődést, a bizalmat, a szülő-gyerek kapcsolatot.

8., Apa is részt vesz az éjszakai "mulatságban", anélkül, hogy másnap fáradt lenne. Nem jobb a babaőrzőn keresztül hallgatni a sírást, így csak fordul egyet, átöleli a picit és alszanak tovább.

9., Ha mindketten ott vagyunk mellette éjszaka, akkor nem köti az éjszakai altatást egy emberhez. Nő a gyerek-apa kötődés is.

10., Nem érzi magát egyedül, segít könnyebben átlendülni a fogzásos, szeparációs időszakon. 

11., Nem fél a baba a lefekvéstől, elalvástól, egyedül maradástól, sötéttől.

12., Az együttalvás növeli a gyerekek önbecsülését és jobban kezelik majd a stresszhelyzeteket, feszültséggel járó helyzeteket.

13., Felkelés után még összebújhatunk a meleg takaró alatt, mindenki a saját ütemében kelhet fel, elmesélhetjük mi fog ma történni, hova megyünk, kivel találkozunk stb.

+1 És a legjobb, hogy a legcukibb látványra ébredhetünk :)

img_3123.JPG 

Sokan attól félnek, hogy ráfekszenek a babára, nem tudnak kényelmesen és mélyen aludni, nem tudnak házaséletet élni, hozzá fog szokni és még 4 évesen is a szülői ágyban akar majd aludni a gyerek. 

Mi is tartottunk ezektől, ezért én terveztettem és gyártattam egy saját babaöblöt az ágyunk mellé. Így az együttalvás minden előnyét és élményét meg tudtuk úgy élni, úgy hogy közben mi is pihentetően és jól aludtunk. És ez nagyon fontos volt, mert főleg az elején az alvásunk mennyiségén és minőségén dől el minden.

Több ismerősünk rácsodálkozott az öbölre, hogy ez milyen jó dolog, ezért kicsit tovább fejlesztve megszületett a BabyComfort babaöböl, amit már rendelni is lehet egyedi méretekkel és anyagmintával. Hatalmas előnye a mienkhez képest, hogy összecsukható, így ha már nincs rá szükség simán be lehet tolni az ágy alá, amíg nem érkezik újabb cuki használója :)

 babycomfort_obol1.PNG

Ti együtt alszotok a babával, gyerekkel? Mit írnátok még a listámhoz?

Szólj hozzá